Gereedschap

Gereedschap

en overige belangrijke zaken voor je gaat beginnen:

  1. Een digitale weegschaal is onontbeerlijk omdat de verhoudingen met het deeg erg gevoelig liggen.
  2. Deegwerktuigen zoals een kom, mixer of een kneedmachine. Een deegroller is in het begin aan te raden omdat het vormen van het deeg met de hand in het begin niet eenvoudig is. Een groot plamuurmes om je werkblad schoon te houden is handig.
  3. Een oven die heel erg warm kan worden. Een oven die niet heet genoeg wordt werkt niet goed. 275°C is eigenlijk het minimum. Hoe heter, hoe beter…!
    Let op: een gasoven geeft wel vochtige warmte, maar kan de pizza toch uitdrogen omdat het een “open” systeem is. Een elektrische oven is gesloten en houdt het vocht wat meer vast. Als een (gas)oven niet heet genoeg kan worden, kun je de gril er bij aanzetten.
  4. Een hardgebakken of natuurstenen tegel van 40x 40cm. Goed zoeken bij bouwmarkten, tuincentra of tegelwinkels. 1,5 of 2 cm dik voldoet uitstekend, want hij moet de warmte vasthouden. Deze kost niet veel, koop er twee voor het geval dat je er een laat vallen.
    Let op: Zet de oven pas aan nadat je de steen er in hebt gelegd. Als je hem koud in een hete oven schuift gaat hij kapot. Het gebruik van een steen is één van de geheimen van de goede pizza!
    De aanschaf van een zgn. “echte pizzasteen” (€ 60 tot € 100!!!) is onzin omdat deze weliswaar poreus is (neemt vocht op) maar veel te weinig “massa” heeft en dus snel afkoelt als de koude pizza erop wordt gelegd.
  1. Een pizzaschep: je maakt er zelf vrij eenvoudig eentje van een triplexplaat van 40x 40cm met een scherp gemaakte opschuifrand en een handvat om de pizza in en uit de oven te schuiven. Anders moet je er een kopen. Zonder zo’n schep tob je je een hoedje.
  2. Een RVS of natuurstenen werkblad waarop je het bolletje deeg tot een pizza kunt maken en beleggen.
  3. Een serveerplank van 40x 40cm. Om de pizza op snijden en te serveren.
  4. Een kwast voor het randje. Na het maken van de bodem, voor het beleggen, kun je de randjes van de pizza insmeren met (peper)olie. Het geeft een heerlijke “bite” en ze worden er mooi glanzend bruin van. Als je een matte, droge rand wilt moet je er vooral niets op smeren.
  5. Een oliekannetje om gedoseerd te kunnen schenken. Als de pizza wordt geserveerd kun je er een dun “spiraaltje” van 2 cirkels echt goede olijfolie (Knoflookolie? Peperolie?) overheen sprenkelen.
  6. Een grove rasp voor de Parmezaanse kaas.
  7. Een spiraalsnijder voor de groenten. Gaan de groenten van krullen zodat deze aan alle zijden warmte opnemen als ze op de pizza liggen. Is lastig te vinden, maar erg handig.