Appeltaart
Omdat het handig kan zijn de hoeveelheden naar de maat van de springvorm!
ingrediënten:
deeg:
15 | 20 | 25 | 30 | cm | maat springvorm |
200 | 320 | 400 | 560 | gr. | tarwebloem |
125 | 200 | 250 | 350 | gr. | roomboter (ongezouten) |
75 | 120 | 150 | 210 | gr. | witte basterdsuiker |
2 | 3 | 4 | 6 | gr. | zeezout |
0,75 | 1 | 1,5 | 2 | st. | middelgroot ei, losgeklopt |
430 | 690 | 865 | 1250 | gr. | totale hoeveelheid deeg |
vulling:
400 | 700 | 1200 | 1900 | gr. | Elstar appels. Kleine zijn ±150 gr., grote ±200gr. |
kaneel en poedersuiker |
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Klop de eieren los en houd hiervan wat apart om in te smeren.
- Maak met de deeghaken in de mixer een mooie deegbal van het meel, de boter, de suiker, het losgeklopte ei en het zeezout
- Pak deze bal in folie en leg hem een half uurtje in de koeling.
- Was de appels en maak middeldikke (2-3mm) plakjes met een schaaf.
- Maak een bodem met de deegroller van ongeveer 5 a 7mm dik, en een iets dikkere strook voor de rand. Laat iets over voor de ruitjes.
- Leg een laagje appel op de bodem en strooi hier wat kaneel en eventueel poedersuiker overheen. Herhaal dit totdat de vorm vol zit en en druk het geheel goed aan.
- Maak van het resterende deeg leuke strookjes om daarmee het bekende gevlochten ruitjespatroon van Oma aan te brengen.
- Als je dit nou insmeert met de rest van het losgeklopte eitje zijn we klaar voor de oven
- Bak de taart af op ongeveer 170°C gedurende 60 minuten.
Let op! Deze taart kan wat vocht verliezen dat gaat verbranden. Pak de vorm in in een beetje alufolie of gebruik een anti-lek vorm.