Appeltaart

Appeltaart

Omdat het handig kan zijn de hoeveelheden naar  de maat van de springvorm!

ingrediënten:

deeg:

15 20 25 30 cm maat springvorm
           
200 320 400 560 gr. tarwebloem
125 200 250 350 gr. roomboter (ongezouten)
75 120 150 210 gr. witte basterdsuiker
2 3 4 6 gr. zeezout
0,75 1 1,5 2 st. middelgroot ei, losgeklopt
430 690 865 1250 gr. totale hoeveelheid deeg

 

vulling:

400 700 1200 1900 gr. Elstar appels. Kleine zijn  ±150 gr., grote ±200gr.
          kaneel en poedersuiker

 

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  2. Klop de eieren los en houd hiervan wat apart om in te smeren.
  3. Maak met de deeghaken in de mixer een mooie deegbal van het meel, de boter, de suiker, het losgeklopte ei en het zeezout
  4. Pak deze bal in folie en leg hem een half uurtje in de koeling.
  5. Was de appels en maak middeldikke (2-3mm) plakjes met een schaaf.
  6. Maak een bodem met de deegroller van ongeveer 5 a 7mm dik, en een iets dikkere strook voor de rand. Laat iets over voor de ruitjes.
  7. Leg een laagje appel op de bodem en strooi hier wat kaneel en eventueel poedersuiker overheen. Herhaal dit totdat de vorm vol zit en en druk het geheel goed aan.
  8. Maak van het resterende deeg leuke strookjes om daarmee het bekende gevlochten ruitjespatroon van Oma aan te brengen.
  9. Als je dit nou insmeert met de rest van het losgeklopte eitje zijn we klaar voor de oven
  10. Bak de taart af op ongeveer 170°C gedurende 60 minuten.

Let op! Deze taart kan wat vocht verliezen dat gaat verbranden. Pak de vorm in in een beetje alufolie of gebruik een anti-lek vorm.