Pompoen-Peensoep

Pompoen-Peensoep

ingrediënten:

  • 1 kilo schoon pompoenvlees in blokjes
  • 1 kilo winterpeen in blokjes
  • 200 gr. rode uien
  • 100 gr. rijsteolie
  • 10 gr. knoflook
  • 20 gr. verse peper, zonder pitjes en zaadlijsten
  • 200 gr. zeewater
  • 500 gr. uitgelekte roomyoghurt of crème fraiche
  • 200 gr. vers geperst mandarijnensap
  • 60 gr. sojasaus light
  1. bak de ui, de peper en de knoflook in de olie glazig. Dit is belangrijk voor de smaakontwikkeling van de olie!
  2. was de pompoen, snij in blokjes en ruim de binnenste rommel op,
  3. was de peen en snij ook in blokjes,
  4. voeg het zeewater toe en breng alles op temperatuur zodat het zacht wordt.
  5. Voeg de roomyoghurt/crème fraiche, de mandarijnensap en de sojasaus toe en laat zachtjes nog even doorkoken,
  6. Pureer alles HEEL GOED in de blender of met de staafmixer. Haal de soep indien mogelijk door een passeerzeef.
  7. Voeg direct voor het serveren een scheutje witte wijn of droge sherry  toe,
  8. Dien op in hete kommetjes met wat vers geroosterde pijnboompitjes, wat fijn gesneden munt en een spiraaltje olie.

Deze soep laat zich goed invriezen. Het ontdooien moet echter langzaam, in de koelkast, gebeuren want anders veroudert de smaak. Wel weer even de staafmixer er door halen als hij een beetje op temperatuur is.