Pizza maken!

Pizza maken!

Wat basisregels en werkwijzen:

 Vocht is de grootste uitdaging bij het maken van de pizza!:

 1. – de mozzarella die je gebruikt is waarschijnlijk te nat en moet je tijdig goed laten uitlekken en/of in keukenpapier droogdrukken,
  – gebruik niet meer saus dan nodig is,
  – droog kleine (Cherry)tomaatjes af in keukenpapier,
  – verse garnaaltjes, verse kabeljauw en blikproducten zoals artisjokharten, kappertjes en olijven moet je goed afdrogen voor gebruik.
 2. Beleg de pizza in deze volgorde:
  – randje insmeren met een beetje olijfolie. Dit werd vroeger altijd gedaan en tegenwoordig is er maar een enkele Pizzaiolo die het achteraf doet. Jammer!
  – basissaus of verse kleine tomaatjes (eventueel droog maken),
  – mozzarella di buffalo. Dit is de lekkerste, maar doorgaans erg nat, dus moet je hem goed droog maken. Als je deze niet kunt krijgen kun je ook “gewone” mozzarella (Fiori di Latte) gebruiken.
  – kruiden zoals oregano, rozemarijn, basilicum (Pizza Margerita!),
  – (lente)ui, pepers, paprika,
  – overige ingrediënten (groenten, paddenstoelen),
  – kabeljauw, makreel, verse ansjovis, verse sardines,
  – 1 minuut voor “klaar”: verse tonijn
  – 30sec. voor “klaar”: zalm, garnaaltjes, overige vissigheden,
  – 5sec. voor “klaar”: salami en ham
  – ruccola, verse basilicum, peterselie, rozemarijn, oregano (deze kruiden smaken anders dan wanneer meegebakken) en geschaafde Parmezaanse kaas gaan er pas overheen als de pizza uit de oven komt.
 3. Je kunt, afhankelijk van de pizza, een spiraaltje heerlijke olijfolie (met peper- of knoflookolie?) overheen gieten. Beetje vet, maar héél Italiaans!
 4. Zout, indien nodig, doe je als de groente op de pizza ligt, net voordat deze de oven in gaat. Anders wordt er teveel vocht geproduceerd. Soms moet je dit halverwege de oventijd toevoegen om een vochtprobleem te voorkomen.
 5. Stuif een beetje meel op de schep en schuif de pizza hierop. (eventueel laten glijden door de werkplank plank en schep schuin te houden)
 6. Je oven staat met de tegel erin al geruime tijd op de hoogste stand, zodat alles maximaal heet is.
 7. Schuif de pizza in de oven en draai hem halverwege de baktijd een keer om (zijn as)
 8. Het bakken van de pizza duurt ongeveer 5-7 minuten,
 9. De pizza moet vooral heet worden gegeten, dus: direct serveren! ! Dit lukt natuurlijk alleen als hij hiervoor droog genoeg is en als hij in 8 stukken is gesneden. Helaas, als je hem in 12 stukken snijd zijn de punten te lang en bij de korst te smal om comfortabel te kunnen eten.