Boerenkoolsoep
ingrediënten:
- 1 kilo gewassen en gesneden boerenkool
- 1 kilo pompoenvlees in blokjes
- 500 gr. aardappelen in blokjes (mag ongeschild)
- 500 gr. uien
- 2,5 liter groentebouillon
- 75 gr. verse gember
- 25 gr. knoflook in hele teentjes
- 2 rode paprika’s (optioneel
- 1 verse peper (optioneel)
- flinke scheut olijfolie (voor de romigheid)
- beetje gorgonzola met room gestaafmixerd als topping bij het serveren
- maak een groentebouillon met 35% meer blokjes dan nodig voor het water, dus voor 2,5 liter water 7 blokjes (voor een halve liter). Dit is om het gebrek aan zout te compenseren dat uit het vocht van de andere ingrediënten komt,
- was de pompoen, ruim de binnenste rommel op en snijd in blokjes,
- was de aardappelen en snijd ook in blokjes,
- snijd de ui, de gember, de knoflook en het pepertje fijn en voeg deze toe,
- breng alle vaste ingrediënten in een grote pan (wat is die boerenkool voluminineus zeg!) aan de kook,
- voeg na 45 min een riante scheut olijfolie toe en pureer alles met de staafmixer en maak eventueel op smaak met wat zeezout,
- voeg 5 minuten voor het serveren de in kleine blokjes paprika toe,
- serveer in warme borden met een dessertlepel gorgonzola-room mengsel.
Deze soep laat zich goed invriezen. Het ontdooien moet echter langzaam, in de koelkast, gebeuren want anders veroudert de smaak. Wel weer even de staafmixer er door halen als hij een beetje op temperatuur is.