Tomatensaus

Tomatensaus

Deze bestaat uitsluitend uit tomaten. Kruiden voeg je, indien gewenst, altijd achteraf toe, bij het beleggen.
In veel oorspronkelijke recepten wordt overigens geen tomatensaus gebruikt.

De AVPN schrijft voor de basissaus het gebruik van rijpe San Marzano tomaten voor die je over de pizza fijnknijpt. Bij gebrek aan verse tomaten zijn er enkele alternatieven toegestaan:

  • Hele San Marzano tomaten uit blik met de klassificatie DOP (Denominazione d’ Origine Protetta), zonder basilicumblaadjes.
  • Verse San Marzano tomaten die tot ongeveer 1/2 van het oorspronkelijk gewicht zijn ingekookt, gewekt en met wat zout en olie op smaak zijn gebracht.

Omdat de San Marzano tomaten zowel vers als in blik slecht te krijgen zijn kun je bijvoorbeeld goede tomaten (Pomodori’s, kleine Cherry tomaten of Tasty Tom) inkoken tot ongeveer 1/3 van het gewicht. Pureren en op smaak maken met wat olijfolie en zout

Makkelijker is het om een blikje Italiaanse tomaten in stukjes te nemen van bijvoorbeeld Mutti of Cirio en deze pureren met een gelijke hoeveelheid goede verse tomaten. Voeg er, als dit te waterig is, een blikje tomatenpuree aan toe en maak op smaak met wat olijfolie en zout.

Tip 1: Hoe geconcentreerde de smaak, hoe minder je nodig hebt en hoe minder problemen je hebt met het vocht op de pizza.

Per Ø40cm pizza gebruik je ongeveer 100gr. tomatensaus. Gebruik wat je nodig hebt en vries de rest per portie in (in boterhamzakjes of koffiebekertjes)