Gazpacho
ingrediënten:
- 1 kilo van de aller-lekkerste tomaten die je kunt vinden (liefst Tasty Tom, goede Pomodori’s, San Marzano’s of mooie Cherrytomaatjes)
- 1 komkommer
- 75 gr. ofwel een halve grote rode ui
- 2 zoete punt paprika’s
- 10 gr. ofwel 2 tenen knoflook
- 1 verse peper (optioneel)
- 5 gr. zeezout of Fleur de Sel
- 75 gr. goede olijfolie
- citroensap (optioneel voor als de tomaten erg zoet zijn)
- basilicum of peterselie (om te serveren)
- zorg dat alle ingrediënten goed koud zijn, of zorg dat je nog een uurtje over hebt om het eindproduct goed te koelen in de koelkast.
- schil de komkommer en verwijder de zaadlijsten (in de lengte doormidden en met een lepel eruit raggen) en help de paprika van zijn pitjes af,
- pureer tomaten, komkommer, ui, knoflook en peper met de staafmixer of in de blender.
- passeer alles door de fijne passeerzeef. Dat is zo’n ouderwets draaiding waar ze vroeger babyhapjes mee maakten. Velletjes en pitjes blijven nu achter.
- neem wat van de mix apart en staafmixer of blender hier de olijfolie en het zeezout doorheen. Dit wordt een lichte, dikkige emulsie die je weer door de rest mengt.
- het kan te zoet zijn, maak dan op smaak met wat citroensap.
- het kan ook niet zoet genoeg zijn. Voeg dan een beetje suiker toe.
- indien nodig kan je het binden met wat oud witbroodkruim.
- serveer in voorgekoelde kommetjes met een kringeltje olie en een beetje gehakte peterselie of een paar gescheurde blaadjes basilicum.
- draai hier een miniem klein beetje zeezout over.
De Gazpacho laat zich goed invriezen. Het ontdooien moet echter langzaam, in de koelkast, gebeuren want anders veroudert de smaak.