Gazpacho

Gazpacho

ingrediënten:

 

  • 1 kilo van de aller-lekkerste tomaten die je kunt vinden (liefst Tasty Tom, goede Pomodori’s, San Marzano’s of mooie Cherrytomaatjes)
  • 1 komkommer
  • 75 gr. ofwel een halve grote rode ui
  • 2 zoete punt paprika’s
  • 10 gr. ofwel 2 tenen knoflook
  • 1 verse peper (optioneel)
  • 5 gr. zeezout of Fleur de Sel
  • 75 gr. goede olijfolie
  • citroensap (optioneel voor als de tomaten erg zoet zijn)
  • basilicum of peterselie (om te serveren)

 

  1. zorg dat alle ingrediënten goed koud zijn, of zorg dat je nog een uurtje over hebt om het eindproduct goed te koelen in de koelkast.
  2. schil de komkommer en verwijder de zaadlijsten (in de lengte doormidden en met een lepel eruit raggen) en help de paprika van zijn pitjes af,
  3. pureer tomaten, komkommer, ui, knoflook en peper met de staafmixer of in de blender.
  4. passeer alles door de fijne passeerzeef. Dat is zo’n ouderwets draaiding waar ze vroeger babyhapjes mee maakten. Velletjes en pitjes blijven nu achter.
  5. neem wat van de mix apart en staafmixer of blender hier de olijfolie en het zeezout doorheen. Dit wordt een lichte, dikkige emulsie die je weer door de rest mengt.
  6. het kan te zoet zijn, maak dan op smaak met wat citroensap.
  7. het kan ook niet zoet genoeg zijn. Voeg dan een beetje suiker toe.
  8. indien nodig kan je het binden met wat oud witbroodkruim.
  9. serveer in voorgekoelde kommetjes met een kringeltje olie en een beetje gehakte peterselie of een paar gescheurde blaadjes basilicum.
  10. draai hier een miniem klein beetje zeezout over.

 

De Gazpacho laat zich goed invriezen. Het ontdooien moet echter langzaam, in de koelkast, gebeuren want anders veroudert de smaak.