Pizzarecepten

Pizzarecepten

sommige oud, sommige streekbepaald, sommige bekend…

  1. Asparagi (asperges)
    beetje basissaus, mozzarella,
    (veel) verse asperges (filmpje olie, beetje zout), de dikke over de lengte doorsnijden,
    extra zout halverwege de oventijd toevoegen,
    —-bakken—-
    verse, gerookte Sockey zalm erover (½ minuut vóór “klaar”),
    —-bakken—-
    serveren met beurre blanc, of een sausje van gesmolten boter en (zure) room en een paar blaadjes basilicum of peterselie voor het mooi erover.
  2. Bianca (wit)
    basissaus van een eiwit en wat yoghurt met een beetje zeezout,
    mozzarella en medium sterke gorgonzola, fijn gesneden en goed verdelen,
    wat lente-uitjes,
    3 middelgrote rauwe aardappelen in flinterdunne krulletjes,
    Maal hier wat zwarte peper en zeezout overheen,
    —-bakken—-
    Garneren met verse peterselie en een spiraaltje olie.
  3. Barbabieto Rossa (rode choggia biet)
    basissaus, mozzarella,
    dun geschaafde plakjes friszure appel, bij voorbeeld Elstar,
    dun geschaafde, liefst gekrulde, plakjes rauwe rode choggia biet,
    ringen rode ui erop,
    —-bakken—-
    Garneren met verse peterselie en een spiraaltje olie.
  4. Carote, Cebolla e Capra (peen, uien en geitenkaas)
    basissaus, mozzarella,
    laagje rode ui in dunne ringetjes,
    een grote winterpeen dun gekruld verspreiden,
    nog een laagje rode ui,
    flink zouten, beetje olie sprenkelen,
    geitenkaas eroverheen brokkelen
    —-bakken—-
    flink zwarte peper eroverheen.
  5. Cavolini di Bruxelles e Capra (spruitjes en geitenkaas)
    basissaus, beetje mozzarella, rode ui,
    veel kleine spruitjes die een filmpje olie met zout en peper hebben gekregen,
    brokjes geitenkaas,
    —-bakken—-
    serveren met wat citroen- of limoensap en een spiraaltje olie.
  6. Cavolfiore con Burro e Salvia (bloemkool met salieboter)
    bodem insmeren met olie, mozzarella, beetje lente-ui,
    kleingemaakte (rauwe) bloemkool dat voorafgaand een filmpje olie met zout en peper heeft gekregen,
    opdienen met flink wat in boter gebakken salieblaadjes met wat zout en peper.
  7. Cavolo Nero (boerenkool)
    basissaus, beetje mozzarella, lente-ui,
    fijngehakte (rauwe) boerenkool dat voorafgaand een filmpje olie met zout en peper heeft gekregen,
    rijpe Taleggio hieroverheen,
    Bij het serveren een beetje verse citroen- of limoensap en een spiraaltje olie.
  8. Fagioli Verde e Acciuga (sperziebonen met ansjovis)
    basissaus, héél subtiel een beetje verse nootmuskaat erover geraspt,
    beetje mozzarella, lente-ui,
    flink wat schone en gebroken sperziebonen die even in de olie hebben gelegen en vooraf gezouten en gepeperd zijn,
    wat fijngesneden ansjovisjes en deze verdelen als ware zij kappertjes.
  9. Fico, Capra e Menta (vijgen, geitenkaas en munt)
    basissaus, lente-uitjes,
    6 in 4-en gesneden verse vijgen,
    flink wat geitenkaas,
    —-bakken—-
    halverwege de oventijd wat extra zout en zwarte peper eroverheen malen,
    serveren met een handvol verse munt en een spiraaltje olie.
  10. Fortezza (cantharellen)
    witte basissaus gemaakt van een eiwit, roomyoghurt en wat zeezout,
    mozzarella, lente-uitjes,
    wat flinterdun gekrulde rauwe aardappel, gezouten en gepeperd,
    cantharellen (pfifferlingen) (veel, 0,3 kg bijv.), beetje zouten op de pizza, Zorg er voor dat ze niet erg vochtig zijn. Dagje laten drogen in de open lucht?
    —-bakken—-
    halverwege de oventijd wat extra zout eroverheen malen,
    serveren met verse truffel en een flinke spiraal olie (of truffelolie) en verse basilicum.
  11. Funghi (kastanje champignons)
    saus van zeer fijn gehakte of gepureerde champignons, beetje room en zout,
    beetje mozzarella, lente uitjes veel champignons of andere paddenstoelen,
    —-na 2 minuten zouten—-
    serveren met vers gemalen zwarte peper, goede truffelolie en verse peterselie.
  12. Gambero e Coriandolo (garnalen met koriander)
    basissaus, mozzarella,
    lente uitjes en wat geraspte gember,
    —-bakken—-
    2 minuutjes voor “klaar” rauwe garnalen of rivierkreeftjes die een uurtje in een mengsel van verser gember, rode peper, beetje citroensap en een beetje sesamolie hebben gelegen. Beetje zeezouten juist voordat ze erover heen gaan!
    serveren met flink wat gehakte verse koriander.
  13. Gorgonzola e Pera (gorgonzola met peer)
    dun filmpje basissaus, weinig mozzarella,
    dunne plakjes verse, rijpe peer,
    optioneel: wat verse rode peper
    —-bakken—-
    2 minuutjes voor “klaar” brokjes gorgonzola erover,
    spaarzaam garneren met vers gemalen peper, ruccola en een spiraaltje olie.
  14. Margherita
    basissaus, mozzarella,
    flink wat kleine doormidden gesneden tomaatjes, beetje extra zout,
    flink wat basilicum meebakken,
    als de pizza klaar is garneren met verse basilicum en een spiraaltje olijfolie,
  15. Marinara
    basissaus, een paar kleine doormidden gesneden tomaatjes,
    een paar teentjes in dunne plakjes gesneden knoflook en wat verse oregano,
    een dikke, platgedrukte teen knoflook in het midden leggen,
    beetje extra zout,
    serveren met nog wat verse oregano en een spiraaltje olie.
  16. Melanzane (aubergine)
    basissaus, mozzarella,
    direct voor het bereiden de aubergine in krullen of heel dunne repen snijden en hierover een beetje zeezout en aardig wat vers gehakte oregano strooien,
    deze heel luchtig, zodat de warmte aan alle zijden bij de aubergine kan komen, op de pizza leggen (zo wordt deze aan alle kanten verwarmd en gaar!),
    druppel hier wat olijfolie overheen,
    serveren met vers gehakte oregano en een dun spiraaltje olie.
  17. Merluzzo con Porri (kabeljauw met prei)
    basissaus, mozzarella,
    preiwieltjes in een filmpje olie,
    300 gr. verse kabeljauwfilet in blokjes (goed droog deppen!), met een filmpje olie,
    halverwege het bakproces flink wat zeezout eroverheen,
    samen met 100gr. fijngehakte hazelnoot.
  18. Patate al Aglio e Rosmarino (aardappel met knoflook en rozemarijn)
    basissaus, beetje mozzarella,
    4 tenen verse knoflook in kleine plakjes,
    verse rozemarijn gehakt,
    beetje lente-ui,
    3 middelgrote rauwe aardappelen in flinterdunne krulletjes op de pizza zouten,
    gorgonzola of rijpe fontina kaas in reepjes eroverheen,
    spiraaltje olie,
    vers gemalen zwarte peper,
    serveren met een beetje verse rozemarijn.
  19. Pecora (schaap)
    kale bodem met wat geraspte Pecorino kaas erover,
    —-bakken—-
    halverwege baktijd flink wat Pied de Mouton paddenstoelen met wat zout en een spiraaltje olie,
    —-bakken—-
    1 minuut voor “klaar” nog wat geschaafde Pecorino en wat lamsoor (of zeekraal) eroverheen,
    —-bakken—-
    serveren met wat zwarte peper
  20. Pesto
    bodem licht insmeren met olie,
    hierop uitsluitend mozzarella en een beetje zeezout,
    serveren met los daarnaast pesto virginale (alleen basilicum, knoflook, zeezout en olie), geroosterde pijnboompitjes en geraspte Parmezaanse kaas.
    Een echte Doe Het Zelf pizza: gezellig en lekker!
  21. Prosciutto (parmaham)
    basissaus, mozzarella, lente-ui, verse Spaanse peper (optioneel),
    —-bakken—-
    10 seconden voor “klaar” flink wat echte Parma ham bol erop leggen,
    —-bakken—-
    serveren met grof geraspte Parmezaanse kaas, ruccola en een kringel olie.
  22. Salami
    basissaus, halve portie mozzarella,
    rode uienringen, wat fijngesnipperde verse rode peper (optioneel)
    —-bakken—-
    eventueel halverwege baktijd wat pittige gorgonzola bijvoegen,
    —-bakken—-
    10 seconden voor “klaar” flink wat Napolitaanse of Milanese salami bol erop leggen,
    serveren met wat ruccola en een kringel olijfolie.
  23. Salmone (zalm)
    basissaus, mozzarella, lente-uitjes
    —-bakken—-
    1 minuut vóór “klaar”: 200 gr. licht gerookte, wild gevangen, rode sockeye zalm
    serveer dit met crème fraiche of roomyoghurt, gemengd met veel dille, beetje witte wijn en wat zout en wat losse dille er overheen gestrooid
  24. Sarde (sardine)
    basissaus, kappertjes, zwarte olijven, lente-uitjes en gesneden kersentomaatjes,
    flink wat in stukjes gesneden verse sardinefilet met wat zeezout erop,
    serveren met gemalen peper en gehakte selderij.
  25. Spinaci, Uova e Crema (spinazie, ei en room)
    basissaus van crème fraiche met wat zout en eventueel wat witte wijn,
    beetje mozzarella,
    —-bakken—-
    veel, verse, liefst wilde spinazie (2 minuten vóór “klaar”),
    Hierover een beetje zout en peper malen,
    Serveren met 3 gekookte, gehakte eieren en nog wat van het crème fraiche sausje of dikke verse room met wat zout en een scheutje witte wijn.
  26. Tonino (tonijn)
    basissaus, mozzarella,
    lente-uitjes, zoete paprika, beetje rozemarijn,
    (optioneel: verse Spaanse peper),
    —-bakken—-
    ongeveer 1-2 minuten vóór “klaar” de versche tonijn toevoegen,
    serveren met ruccola, geraspte Parmezaanse kaas en een spiraaltje olie.
  27. Vencoli e Fontina
    basissaus, beetje mozzarella,
    lente uitjes,
    venkel, fijngesneden en een uurtje in de olie met een beetje zout gelegen,
    fontina eroverheen in dunne plakjes of geraspt,
    serveren met vers gemalen zwarte peper,
  28. Zucchine (courgette)
    basissaus,
    mozzarella,
    beetje lente-uitjes,
    direct voor het bereiden de courgette in krullen of heel dunne repen snijden en hierover wat zeezout, zwarte peper en flink wat vers gehakte tijm strooien en
    deze heel luchtig, zodat de warmte aan alle zijden bij de courgette kan komen, op de pizza leggen. Zo wordt deze aan alle kanten verwarmd en gaar!
    serveren met vers gehakte tijm en een spiraaltje olie.