Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

ingrediënten:

 

  • 500 gr. groente- of kippenbouillon,
  • 30 gr. vissaus (3 eetlepels), 
  • 35 gr. sojasaus light (2 eetlepels), of 50 gr. glutenvrije sojasaus,
  • 20 gr. gembersiroop (2 eetlepels), 
  • 25 gr. limoensap (van 1 limoen),
  • 50 gr. citroengras (3 stengels),
  • 25 gr. geraspte gember,
  • 15 gr. knoflook (3-4 teentjes),
  • 1 verse rode Spaanse peper, gehakt (met zaad en –lijsten is deze pittiger)
  • 7 – 30 gr. rode currypasta (½ tot 2 dessertlepels, beetje pittig tot heel pittig)
  • 6-10 kaffir limoenblaadjes, of 1/2 tl limoenschil,
  • 1000 gr. kokoscrème. Die van Kara heeft mijn voorkeur.
  • theelepel maïzena

 

Op dit punt kun je deze basissoep heel goed invriezen!

 

  • 12 middelgrote tot grote garnalen, gepeld,
  • flinke handvol verse shiitake paddenstoelen, in plakjes,
  • eventueel: andere groenten naar keuze: prei, lenteui, of paksoi,
  • flinke hand verse koriander.

 

  1. Doe de bouillon, de vissaus, de sojasaus, de gembersiroop, de limoensap, de citroengras, de gember, de knoflook, de peper, de currypasta, de kaffirblaadjes in een blender en maak dit heel fijn.
  2. Zeef deze basis goed in een passeerzeef
  3. Doe dit samen met de kokoscrème in een grote pan, breng aan de kook en bind met een beetje maïzena.
  4. Proef de soep en zoek naar een evenwicht van zout, zuur en pittig.
    Niet zout of smaakvol genoeg: 1 eetlepel of meer vissaus of sojasaus extra.
    Te zuur, voeg meer gembersiroop toe, te pittig: (Tom Yam hoort pittig te zijn!), een beetje extra kokosmelk, niet pittig genoeg: extra pepertje of lepeltje rode currypasta. Te zout, voeg dan nog een scheutje limoensap toe.
  5. Voeg de garnalen, de shiitake, plus eventuele andere groenten toe. Laat dit zachtjes meekoken tot de garnalen roze zijn (2 min.)
  6. Schep de soep in kommen en strooi er royaal koriander over. Smakelijk eten!